• youtube
  • Фејсбук
  • твитер
page_banner

Вести

Кои се разликите меѓу мермерното лепило, епоксидното лепило АБ и лепилото за плочки?

Мермер лепак, Epoxy AB лепак и лепак за плочки.Која е разликата помеѓу овие три лепила?Да ги разликуваме.

Основниот материјал на мермерниот лепак е незаситена смола, дополнета со средство за стврднување (повеќе основни материјали и помалку средство за стврднување), кое работи заедно.Главно се користи за „брзо фиксирање, поправка на празнини и пукнатини“ на камени материјали. Карактеристики: брзо стврднување и стврднување (5 минути), ниска температура (- 10 степени) стврднување, полирање по поправка на каменот, ниска цена, малку слаба вода и издржливост на отпорност на корозија, средна цврстина на врзување и собирање при стврднување.Мермерниот лепак не може да се користи на голема површина.

Кои се разликите-2
Кои се разликите-1

Епоксидното лепило АБ е главно двокомпонентна епоксидна смола и средство за стврднување.АБ лепак се нарекува и епоксиден лепак за суво висење.Главно се користи за сува висечка структура врзување на камени материјали.Карактеристики: времето на стврднување е малку подолго (2 часа за почетно сушење, 24-72 часа за целосно стврднување), цврстината на сврзување е висока, водоотпорноста и издржливоста се силни, има одредена еластичност и нема пукање со собирање .

Кои се разликите -
Кои се разликите-3

Лепилата за керамички плочки се поделени на „лепило за задно обложување на керамички плочки“ и „лепило за керамички плочки“.

Лепилото за керамички плочки е изменета смеса на база на цемент, која главно се формира со додавање на цемент и други мешани материјали во прав од гума.Лепак за грб на керамички плочки (лепак за задна облога) е композитен производ од висококвалитетен полимер лосион материјал и неоргански силикат.

Да резимираме накратко, мермер лепак: незаситена смола плус средство за стврднување (помалку средство за стврднување).Брзо се суши и има слаба издржливост, водоотпорност и цврстина на врзување.Главно се користи за брза фиксација и поправка на зглобови на камени материјали и може да се полира.Лесно се собира и пука на голема површина.

Епоксидна смола AB лепило: епоксидна смола плус средство за стврднување (AB е генерално 1:1).Бавно сушење, издржлива водоотпорност и висока јачина на врзување.Главно се користи за сув висечки камен или други тешки материјали.Методот на градба е точкаст виси, односно локално врзување.

Лепила за керамички плочки: тоа е на база на цемент плус прашок за лепак.Јачината на врзување е помала од онаа на лепилото со епоксидна смола АБ, а цената е помала од онаа на лепилото со епоксидна смола АБ.Погоден е за комбинирана употреба со лепило, покривајќи ја целата површина со влажно залепени тешки тули.


Време на објавување: 23-септември 2022 година